Animaliskt hotar din hälsa

DEBATT: Den enorma tränings- och hälsovåg som nu forsar över Sverige medför många människors ökade intag av animaliska produkter. Kvarg, kesella och keso stoppas i handlingskorgen tillsammans med kyckling och ägg. Debattören Sandra Ekman von Huth, vegan och stark förespråkare för en hälsosam livsstil, ser denna utveckling som ett stort hot mot vår folkhälsa. Den nya forskningen visar nämligen att det animaliska proteinet gör dig sjuk.

2290788680_1af3dc4908_z

Mjölkprodukter bryter ner ditt skelett.

Kött är dåligt för hälsan, det är ingen nyhet. Både du och jag vet det. Det har tidningarna skrivit om i fler år. Men den nya forskningen visar nu att allt animaliskt protein är skadligt, även mjölk.

Animaliskt gör dig sjuk
Mjölk, ost, ägg och kvarg gör din hälsa sämre. De animaliska produkterna skapar rubbningar i din kropps PH-balans, så att kroppen surnar. Den måste därför göra sig mer basisk, och gör det genom att stjäla ur sitt eget kalciumförråd – ditt skelett. Några av de största mjölkkonsumenterna i världen är USA, Sverige, Finland och England, och det är också där vi ser högst benskörhet. Så mjölkprodukter gör dig inte stark, tvärtom. Det bryter ner ditt skelett. De animaliska produkterna innehåller dessutom mättat fett som ökar risken för hjärtkärlsjukdom, cancer och demens.

Du behöver inte stora mängder protein
Återförsäljarna av proteintillskott och liknande produkter vill få dig att köpa proteinbars och tillskott. Träningsbloggar och styrketräningssidor vill få dig att tro att du behöver äta 1,6-1,7 gram protein per kroppskilo och dag när du tränar. Det finns dock forskning som visar att kroppen bara kan tillgodogöra sig ett gram protein för muskelreparation per dygn. Du behöver alltså inte äta fyra burkar kvarg till lunch, det kommer lösa sig ändå.

Växtriket har allt du behöver
Faktum är, att det protein som du behöver få i dig för att bygga muskler finns det tillräckligt av i den veganska kosten. Alla nödvändiga näringsämnen finns ute i växtriket och gör det möjligt att leva sunt, träna och bygga muskler på en helt växtbaserad kost.

Jag har fler vänner som äter veganskt än som äter kött. De har alla blivit gladare, piggare, friskare, gått ner i vikt, sover bättre och har fått bättre resultat i samband med träning. Det kan inte vara en slump. Att utesluta animaliskt och hålla en helt växtbaserad kost – det går ihop med en strävan efter en hälsosam livsstil.

Sandra Ekman von Huth

Vill du veta mer?
Se filmerna Cowspiracy  och Forks over knives, tillgängliga på Netflix.

Läs mer: Läkare för framtiden: En växtbaserad kost – undvika animaliska produkter

Läs mer: Forks over Knives: Top 5 Misconceptions About Food: A Doctor’s Daily Experience

Läs mer: Food Matters: The Truth About Calcium and Osteoporosis

Läs mer: Hälsoliv: Kött är lika farligt som rökning


Denna debattartikel är skriven och publicerad av Sandra Ekman von Huth som ett led i kursen ”Att skriva för webben och interaktiva medier”.

Annonser

En reaktion på ”Animaliskt hotar din hälsa

 1. Tack för inlämnad uppgift!

  Formalia
  Språk: Skriv inte om dig själv i tredje person ingressen, det känns bara konstigt.
  Bilder: Ja.
  Mellanrubriker: Ja.

  Kommentar:
  Bra skrivet! Redigt, rakt på sak och övertygande. Mycket bra! Inga anmärkningar!

  Betyg: VG

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s